Friday, July 10, 2015





Muszę od razu zaznaczyć dwie rzeczy:
- to jest borszcz ukraiński (Борщ украинский), który gotujemy na Wschodzie Ukrainie.
- jest to przepis wegański (nie-weganom polecam gotować na bulionie wołołym, a na końcu zabielić borszcz śmietaną)





Co przygotować?
- 3 l wody
- koncentrat pomidorowy (np. Pudliszki)
- przecier pomidoriwy
- pół główki średniej kapusty
- jedną średnią marchew
- jedną średnią cebulę
- trzy ząbki czosnku
- oliwę z oliwek
- 2 większe ziemniaki
- liść laurowy
- sól kuchenną
- słodką zmieloną papryka
- pieprz czarny
- suszoną włoszczyznę
- zaprawę do barszczu ukraińkiego (opcjonalnie)



1. Zaprawa (зажарка)
Na patelnię wlewamy oliwkę z oliwek. Dodajemy posiekaną cebulę. Czekamy, aż cebulka stanie się przezroczysta. Dodajemy startą na tarce marchew. Czekamy, aż cebulka wysmaży się na złocisty kolor, a marchew skurczy i zmiękczy się. Dodajemy przecier pomidorowy (ok. 300g). 

2. Wywar
Można gotować zupę na wywarze wołowym, ja natomiast używam zwykłej wody. Czekamy, aż woda się zagotuje. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy pieprz, słodką paprykę, liść laurowy, suszoną włoszczyznę, odrobinę soli. Czekamy, aż ziemniaki będą miękkie. 

3. Zupa
Siekamy drobniutko kapustę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy: naszą zaprawę, koncentrat do smaku. Opcjonalnie można dodać 3 łyżki buraczanej zaprawy "do barszczu ukraińskiego". Smak będzie wtedy o wiele ciekawszy. Do naszej czerwonej zupy wrzucamy kapustę. Gotujemy ok. 6 min. Doprawiamy do smaku, solimy. Dodajemy posiekany (lub wciskamy) czosnek, w tym samym momencie wyłączając ogień. Czosnek nie straci wtedy aromatu, a nasza zupa zyska bogatszy smak. 

GOTOWE!



Uwaga! Dodajemy zaprawę, dpiero wtedy, kiedy ziemniaki będą miękkie. W przeciwnym razie, kwaśna zaprawa spowoduje, iż pozostaną one niedogotowane.



Categories:

0 comments:

Post a Comment

Google+ Followers